Wednesday, 29 February 2012

teething biscuits

iman's bekpes today..

simple aje nk buat dia..ceduk idea kak Farah Rahim, founder of HSFFYB

mummy guna roti massimo yg wholemeal tu..potong ikut cookie cutter punye bentuk..sapu olive butter atas dia..masuk oven 130C for 10 mins. siap :)

Tuesday, 28 February 2012

eleven months old

alhamdulillah..syukur..iman dah masuk 11 bulan arinih...semoga Allah s.w.t memanjangkan usia mohamad iman zareef...

phew...nak masuk 11 bulan nih, macam2 dugaan yg mummy, abah & iman kene  face..that day kene hand foot mouth disease..before that flu & cough x baik2..last thursday demam panas sampai mencecah 39.6F...panic/terkezut/gelabah biawak mummy dibuatnye..2 mlm mummy x tido..every hour buat sponging kat seluruh badan especially kepala dia..panas bangat! bila siang mcm ok sikit ..tiba jer malam, mula panas dia naik balik...ish mummy dh risau takot denggi ke hape..2-3 klinik panel dah mummy bawak..hospital sungai buloh pon dah pegi..blood test dah buat, & the result..alhamdulillah bukan denggi..

masuk ari ahad, demam dah kebah..timbul pulak bintik/rashes kat satu badan dia..panic kali kedua pulak mummy...ari isnin mummy amik EL..pegi klinik lagik..doc cakap bukan denggi & bukan campak..sejenis virus tapi x merbahaya..ish..x puas ati betul..mummy trus mintak referral letter..kot2 esok x baik lagik, nak terus mintak GL kat opis, nk bawak iman pi KPJ specialist.

arini bangun pagi tengok rashes tu banyak merebak kat muka pulakkkk...without a second tot, amik keputusan pegi KPJ...jumpe paed kat sana...he said might be a measles but mild one...MIGHT BE la plak...why might be? sbb maybe jugak ianya adalah viral fever..kena tgk 2-3 arinih..kalo 5 hari x baik2 gak maknanye measles...

hmmm...cian iman..sampai dah kurus dibuatnye..hopefully lepas nih iman sihat & tak sakit2 lagi...

mummy cayang iman so much..mmuuaahh

Monday, 20 February 2012

cous cous with baby bolognese

mummy pernah prepare cous cous for iman's dinner tapi resepi tu tak berapa menarik minat iman...okey, mummy cuba lagi..this time mummy make cous cous wit baby bolognese

bahan2 nak buat sos bolognese
*minyak untuk menumis- olive oil/canola/sunflower seed
*bawang holland cincang
*2 ketul puree carrot
*1 ketul puree tomato (blend with garlic)
*sedikit daging kisar
*italian mixed herb
*oregano

cara nak buatnyer
*tumis bawang dgn minyak sampai naik bau
*masukkan puree carrot & tomato
*masuk air sikit & kacau
*masukkan daging cincang & kacau
*masukkan italian mixed herb & oregano..kacau lagi sampai naik bau (mmm...wangiii...)
*siap! pastu blend halus.


gaul wit cous cous

evendo pic x menarik, tapi iman makan licinss...he likes it very much..bile dah abis..melalak nak lagi sambil mata tgk mangkuk yg dh kosong tu..huhu...esok mkn lagi ye nakk....

clap clap hand lagi...
nak lagi....
dak kecik neh x reti dok dlm kosi ikea dia...kalo dok mesti nk panjat..so mamam kat bawah ajer la..pastu panjat2 mummy & abah & meja...huhu...

for mummy & abah, lempang ajer la mlm neh...


simple resepi tonite..lempeng bawang cicah sambal ikan bilis..yummeeehhhh

tepung atta+air+telur+garam+bawang potong small2..mix semua & masak atas pan wit sedikit planta..
terbalikkan bila bahagian bawah dah garing...

tapi rasanye iman's dinner lagik sedap kot..ahaks...

Sunday, 19 February 2012

jombali cafe mutiara damansara

smlm dari pagi sampai ke petang dok umah...so lps maghrib ai janji dgn one of my best buddies nk kua lepak & dinner together...dah lama gak la tak lepak dgn dia...

mcm yg dijanjikan, lps maghrib ai dgn cek im & iman pi fetch her kat tempat keje dia..pastu we all decide to lepak @ jombali cafe dlm tesco mutiara damansara...ekceli ai mmg suke pon lepak kat jombali neh..teh ais dia sedappp...lagi satu yg best white coffee jelly..masyhukkk

kalau makan pulak, mummy suke order kantonis fried yee sang (betoi ka nama menu tu?)

my feveret
tauhu bakar neh baru try smlm...sangat lazat hokkeyyy...looovveeee it

white coffee cincau-feveret cek im
kesayangan ai..both ok! ahaks
best buddy..cik liza..ek eh..tgk iman tenyum..tiut nyee :)

lps mkn pi la jenjalan dlm tesco tu..pi cari rolled oat untuk iman..dah shopping so nak balik lah kan..punyer la jam nk kua dr tesco mutiara tu..tgh dlm jam tu tetibe jer ader bau busyuk..tgk2 iman dah beyak..siap tekena kat sua dia..ayakkk....dgn kadar segera patah balik, pi tesco punye toilet & basuh beyak iman..

abah my hero...ahaksss
dlm keta..nenen-tido without sluar..agagagag..lena u olss
iman..iman...boleh lak mummy terlupe nk bawak baju spare..x sangka lak cayang mummy neh beyak sampai kena sluar...kuikuikui....

let's pudingsss

arineh menu iman sume puding...oleh kerana mummy arineh x keje..bangun pon lmbt larrr...iman pon terpaksa la having brunch...(teruk punyer mummy..ahaksss...)

brunch arineh puding roti jagung

licin satu bekas iman mkn..lapo la tuh

sapukan unsalted butter kat loyang
bancuh fm dgn puree jagung
potong roti kecik2 & susun dlm loyang
tuang susu & puree jagung sampai roti tenggelam
bakar dlm oven 170F- 15mins
siap :)

ptg tu mummy prepare puding oats for iman

sedappp...

blend oats+air+sebijik telur+yogurt+kismis
masuk dlm loyang
letak apa2 buah yg korang suke (ai letak apple potong dadu)
kukus selama 30 minit

mummy & abah pon mkn jugak but modified mkn dgn susu cair (mcm kuah giteww)...sedappppppp

for both recipes, credit to Maghfarah & Ederq from HSSFYB :)

Thursday, 16 February 2012

baby keria

pagi neh terlebih rajin..ekceli smlm dah bancuh adunan..nampak ader lagik seketul sweet potato dlm peti ais...drpd bia kan jer tak tau bile nk masak, so mummy try la buat baby keria untuk iman..resepi nih mummy amik dari blog founder HSSFYB , kak farah rahim

BS cakap abis 4 bijik neh
bahan2 sikit jer
*rolled oat yg dikisar
*sweet potato rebus sampai empuk & lenyek

buat la doh pakai 2 bahan atas tu...dah siap, bakar dlm oven 100F for 15 mins...siap

for cek im, mummy buat cekodok roti


bahan2:-
*roti (sukati la nk berape pon)
*telur(ikut la roti byk ke sikit..normally ai gune sebijik telor for 4 keping roti)
*butter
*minyak untuk menggoreng

cara buat:-
*kecai2kan roti dlm bekas
*pecahkan telur & mix roti dgn telur..kasi ramas sampai dia melekat with each other
*masukkan 1 sudu butter & gaul rata2 dgn roti & telor tadi
*bentukkan bulat2
*goreng...siap

sedap mkn dgn sos cili & yogurt farm fresh :)


menu lunch & dinner for iman simple aje...untuk lunch bubur+tenggiri+peas+carrot
for dinner pulak oatilicious bluberi & yogurt

oat+bluberi+yogurt
for mummy & abah, ai made bread pizza..inspired by one of mummy dlm HSFFYB

bahan2:-
*daging kisar
*bawang merah dicincang
*homemade puree tomato (tomato blend with garlic)
*sos cili
*italian mixed herb
*oregano
*garam
*butter
*cheese slice
*roti

cara nak membuatnyer:-



*cairkan 1 sudu mkn butter dlm kuali, tumiskan bawang sampai wangi
*masukkan daging kisar, kacau dgn bawang tu
*masukkan puree tomato
*masukkan sos cili (agak2 lar)
*masukkan italian mixed herb & oregano, kacau sebati..siap

sementara tu panaskan oven

*sapu roti dgn butter
*letak daging kisar tu atas roti
*carik2 kan cheese slice tu & letak atas daging kisar td
*bakar dlm oven 130F for 10 mins
*dah siap...cek im cakap sedap...

rupe x menarik tapi sedappp u ollss

try la ek :)

Wednesday, 15 February 2012

rumah seram at sec 2 shah alam

ai used to study kat uitm shah alam..tapi masa tuh takdek plak kua citer2 cengginih...slalu la jugak mkn dekat section 2 tuh...siap penah kene cherry berry lagik penangan makan mee goreng kat section 2 tu...sedap mmg sedap..tapi haish...kurus ai 2 hari sbb cherry berry 


jom layanzzzzzz citer momoks neh...




9 tahun lepas aku dpt smbung bljar kt uitm shah alam. So,perkara pertama yg kna fikir ialah aku nk duk mn sbb ak xdpt hostel. Oleh sbb kerajinan & keperihatinan yg ada kt aku n kwn2,maka dpt le aku ngn kwn2 aku umah sewa.....dekat2 area seksyen 2. Berhampiran ngan wet world [kalo korang tau la].

Uma tu bunglow 2 tingkat ngan 4 bilik. 3 bilik kt atas n 1 bilik kt bwh. Kitorg semua berlapan,kiranya 2 org utk 1 blk la. Aku ringkaskan je la,kitorg msuk umah tu ngan perasaan berbelah bahagi. best, suke, pelik, rimas, takut semua ada.

Pertama,tuan umah hanya amik rm50 je sbg deposit n sewa prtama hanya byr bile msuk bln kedua kami duduk uma tu. Kiranya bln prtama ni free la....[?]
Kedua,tuan umah x bg kitorg bwk brg bnyk2 sbb nnt pnat nk angkat blk katanya...
Ketiga,pokok ara tepi umah tu bsr sgt smpai dahan dia bleh msuk kt tingkap blk atas.

Mlm pertama duk uma tu kitorg xtido sbb sibuk punggah n kemas brg+lyan dvd korea. Citer seramnya start ms hari kedua. xpayah nk tunggu mlm,siang2 pon kitorg dah kna kacau. Azmi "dagu" org first kena.

Ms tu br kol 10.30pg [anggaran aku la], si Azmi ni bgun nk memerut. So dia g la toilet bwh tu tp dlm toilet ada org [sbb pintu tutup]. Toilet atas plak rosak, tuan umah kta nnt dia btulkan. Tunggu punye tunggu, xkuar-kuar org dlm tandas ni. Jd Azmi ni memekik la soh cpt sket kuar sbb dia xtahan. Akibat jeritan c azmi ni, abis satu umah bgun gi tengok peehal. Yg peliknya, kitorg berlapan smua ada, abih tu sape yg kt dlm tandas ni? Pintu toilet lak berkunci siap ada bunyi org flush jamban lg.... Dlm reramai ni,Lan sorg je yg berani sket [mgkin psl dia ni keturunan bugis kot], dia g rentap pintu toilet tu smpai trbukak. Xde org tp dr kesan yg ad,pintu tu mmg dikunci dr dlm. Last2 si azmi xjdk berak...mngkin psl takut kot.

Mlm tu kitorg kna lg teruk.

Ms aku nyenyak tdo mlm tu tetiba jek ad org tarik dua2 belah kaki auk sampai jatuh dr katil. Kepala aku terhentak dulu kt lantai!! Ape lg,hangin la aku sbb ingat bdk2 nk wt pedajal kt ak tp bl aku bangun xde org plak. Yg ad cume c Lan yg ngah membuta kt katil atas. Ak x rs Lan yg buat sbb confirm dia tdo mati. Bl ak kuar bilik, ak dgr bdk2 ngah ketawe. Rupenya diorg ngah layan dvd kt hall bwh. Ak pon msuk blk balik sbb still bingung lg tp br ak terperasan ms ak ngah jengah kebawah td ak perasan Lan ada!! Bukan ke td ak nmpk dia ngah membute dlm bilik? Ahh suda...
Dgn perasaan berani2 takut ak tgok atas katil Lan ada bonjol bwh selimut,kiranya mcm ad org la. Ak tarik kain selimut tu n guess what? ad batu nisan yg da retak2 dn otomatiknya blk ak diselubungi bau hapak+hanyir yg sgt2 kuat.

Ms ni korg jgn tnya ak la ape aku buat sbb kalo menda ni jdk kt korg pon xkan korg nk stay lg dlm blk tu btol x? Ak rs kaki ak da x jejak tanah da sbb lari laju sgt. Aku lari kuar dr bilik tu & g ke hall sbb nk gtau member2 ak la kononnya tp yg mcm haram jadahnya member ak sorg pon da xde kt hall. Nk tau diorg kt ner? semua da duduk kt luar umah!! Rupanya diorg awal2 lg da kna kacau. Yg lakhanat nye, xde sorg pon kejutkan ak....taik betol diorg ni.

Lepas diorg tenangkan aku, kitorg decide nk buat ape skang sbb skang ni da pkul 3 pg. Nk mtk tlg tok imam,umah tok imam pon kitorg xtau. Nk mtk tlg jiran, kiri kanan umah kitorg cina. Last2 salleh ajk lepak restoran hakim jek smpai pg. Bunyinya mcm senang tp memasing semua xpakai baju pastu pakai boxer ngan kain pelikat jek. Mau x mau trpaksalah jgk kitorg msuk uma tu balik sbb nk amik suar, wallet n kunci motor.
Oleh sbb bilik c Bob ngan Naim je yg kt bwh, maka kitorg decide le nk pinjam baju n suar dia. Masing2 tkut nk naik tingkat atas. Wallet pn ak tinggal. Masing2 pakat gn duit naim lu. Nasib baik kunci motor kitorg sangkut kt dinding [tmp penyangkut]. Ms nk kuar dr rumah tu, Wak plak perasan ad bdk pompuan kt pintu dapur ngah senyum sambil babai tgn kt dia. Yg ak plak bole trperasan bdk tu jgk sbb ak tgk muka wak da kejung+pucat lesi. Sekali bdk tu senyum rs mcm nk trkincit dlm suar la... Kepala lutut ak menggigil sampai kt restoran hakim!!!!  




Lepas smp kt restoran hakim tu,memasing sibuk buka cerita trmasuk ngan ak skali la. Memula Wak cerita la,mlm tu lebih kurang kol 12 lebih,dia sibuk download lagu tetiba ad bunyi mcm org baling batu kt tingkap bilik dia. Bl dia jengah,dia nmpk ad sorang pompuan duk kt atas pokok kayu ara sblh umah tu,pakai bju putih + kekuningan+ koyak2+ rambut panjang. Yg sadisnya,pompuan huduh tu boleh senyum kt dia plak. Wak ni ape lg tutup tingkap bilik dia n terus nk kuar g bilik ak la kononnya. Malangnye, lg sekor plak hantu duk kt dpn pintu bilik dia tp kali ni antu budak. So dia amik keputusan terjun dr tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik jek xpatah.

Azmi "dagu" plak cter la yg dia nmpk ad bdk pompuan babai tgn kt dia[yg ni, ak pon kna gak ok]. Ak confirm yg bdk ni bkn manusia sbb ak tgk kaki dia xde!! Sam plak cter dia nmpk hantu tu kt siling umah! Bile buka mate jek, antu tu bebetol "eye to eye" ngan dia. Kiranya memasing semua kena kacau la ni. Dan ak org yg last cerita.

Ak ckp la yg aku kna tarik dua2 kaki ms tido smp kepala ak terhentak kt lantai. Pastu ak ckp le yg ak nmpk diorg ngah layan dvd kt hall tp c Azmi tetiba nyampuk "bile ms plak kitorg tgk dvd ni?". Rerupanya xde sorg pon yg tgk dvd pg tu!! Dah tu, sape yg ak nmpk? haru betol.....kaki aku yg dr td menggigil makin brtambah kuat menggigil.

Ngah sibuk2 berborak,aku terbau sesuatu yg kurang enak. member2 ak yg lain pon bau gak. Rupanya si Azmi ni td da terkencing dlm suar sbb takut sgt. Nasib baik mlm tu xramai sgt org kt Restoran Hakim tu. Malu betol. Ak plak bleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain. Dr sibuk2 cter seram terus jdk cter klakar plak.

Tengah sibuk2 ketawe, br kitorg perasan yg si Salleh ngan Naim xde ngan kitorg. Yg ad cume kami berenam. Ak, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan. Dlm ramai2 tu cuma Bob sorg jek yg bwk hp, so kitorg try call Naim tp xde org angkat. try call Salleh plak, sama gak xde org angkat. Pastu Lan amik hp Bob tu, dia bc apa ntah agaknye pastu dia soh Bob call naim lg skali. Bob call n bukak loud speaker. Korang tau ape jd? ad suare pompuan ngilai. Gila2 punye ngilai la sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last2 kitorg sepakat akan tunggu smpai pg esok br blk umah tu semula n cari Naim ngan Salleh. Lepas dgr suare pompuan ngilai kt hp tu, xde sorang pon antara kitorg brckp....smp subuh!!

Pukul 7.30pg br kitorg blah dr Hakim. Hati aku masih lg kuat berdebar-debar.Yg lelain ak xtau la. Smp kt dpn umah, ak tgk pintu umah ngan gate da trbukak seluas-luas nye. Ni kalo pencurik masuk ni, memang dia kaye sbb laptop,wallet ngan hp kitorg semua tinggal camtu aje. Bulu tengkuk aku masih lg meremang.Xde sape berani msk umah tu dulu...Aku ingat, ada la 20-30 minit kitorg duk tercanggak kt dpn umah sbb xde sape berani masuk. Ntah camne agaknye hp Bob berbunyi. Hati aku da x sedap. Jgn la kate antu tu call kitorg soh msuk umah. Lan yg angkat. Sebenarnya dlm reramai geng ak ni, Lan la yg paling berani tp kekadang dia jd penakut jgk la. Pihak hospital call, katanya Naim ad kt wad emergency hospital klang. Eksiden katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dr no.hp Bob ni, tu yg dia call no.hp Bob ni...ooo00 br ak phm. Yg peliknya Naim eksiden?

Memasing da serba salah jadinya. Bingung pon iye jgk. Xtau samada nk melawat Naim kt hospital klang or cari Salleh yg hilang. Akhirnya kitorg call tuan rmh utk tgk ape yg patut. Ak ngan Sam plak g hospital klang tgk keadaan naim cmne. Kalo mmg tenat sgt, ak inform yg lelain soh dtg la. Yg lain ak soh cari salleh kt keliling umah, takut2 dia kna sorok. Kami masing2 tawakal aje. Ms otw g hspital klang ni, ak xtau la c sam pecut smpai berape tp hati ak masih lg kuat ckp yg hal ni x abis lg.

Smp hospital,aku terus cr Naim. Sebak betol hati ak tgk Naim serius parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek ngn keta or something else la. Kes dia ni langgar lari. Naluri ak kuat ckp yg umor Naim ni x panjang sbb darah bnyk gile kuar. Sam plak xsanggup tengok, air mata dia da berjurai-jurai cam air terjun. Doktor pon ckp yg dia ni da nyawa2 ikan,xdpt nk tlg bnyk. Ak duduk kt tepi Naim, dia bole brckp lg tp sangkut2. Dia mntk maap sbb buatkan kitorg jdk susah. Berulang-ulang kali dia mntk maap tp ak msh lg xdpt tangkap ape yg dia ckp ni. Akhirnya dia meninggal gak...Ak gagahkan hati ak tepon kengkawan lain gtau psl Naim da meninggal. Ak tgk Sam da trduduk kt tepi balkoni ngan mata merah sbb nangis bnyk sgt. X lama pastu parrents Naim dtg. Ak x sanggup nk tunggu lg n ajak sam balik shah alam.

Smpai kt umah, aku tgk ramai gler org ngah cari salleh tp xjumpe. Abis satu umah dia geledah. Lastly,ad org tua kt situ mntk tlg ngan sorang ustaz. Ak tak ingt pe name ustaz tu tp lepas asar br kitorg jumpe salleh duduk kt atas busut blkg umah. Yg herannya, da 5,6 kali org cari tp xde plak jumpe dia kt situ. x kisah la janji jumpe balik salleh ni. Kitorg pnye la suke jumpe c salleh ni blk. Memasing amik keputusan pindah dr umah tu haritu jgk. Kebetulan plak kt sek7 [pintu blkang uitm] ad satu umah utk disewa, kitorg pindah situ la. Brg2 naim kitorg angkut skali. Terus terang ak ckp, mmg ak hangin gile tgk muke tuan umah sbb xgtau yg umah ni "keras".ptut la dia soh byr rm50 jek dl pastu xbg bwk brg bnyk2. Chisss......

Aku demam 3 hari.

Jenazah naim selamat dikebumikan kt Raub,Pahang.

Seminggu lepas tu,keadaan da ok sket cume salleh jek yg sakit2 bdn. Akhirnya mulut aku trgerak nk tny salleh pe yg brlaku sbnrnye sbb sblm naim meninggal tu dia ada ckp kt aku soh tnya salleh satu rahsia. Rupenya ms hari 1st day kitorg msuk umah tu, Naim ngn salleh da wt hal. Dia g cangkulnya busut kt blkg umah tu. C naim plak boleh kuis2 ngan kaki dia. Mgkin psl tu la kaki dia eksiden kot [dlm hati aku la]. Pastu salleh cter la,kn ada mlm yg kitorg satu uma kna kacau tu dia ngn naim pon kna gak. Tp antu tu siap kejar diorg lg smp kt jln. Diorg punya la cuak smp lari ke tengah jln. Ntah mn dtgnya keta tetiba da hentam diorg. naim trcmpak kt tgh jln, yg dia plak kt tepi. Dtg keta lain terus lenyek kaki naim. Pastu,salleh kata dia terus xsedar pape smpailah kitorg jmpe dia atas busut tu. Yg peliknya,cmne dia boleh duk kt atas busut sedangkan dia kata dia da lari kt tgh jln bsr? Nape naim sorg yg kna teruk sgt tp salleh x?

Akhirnya aku dpt jawapan sbnr. X lama lpas salleh cter ngn aku, dia jatuh sakit. Xtau la sakit pe tp 3 bln pastu dia meninggal. Famili dia sndiri bingung sbb doktor pon xtau sakit c salleh. Tp ak yakin, kes ni ada kaitan ngn busut yg diorg gi gali tu. Ak ngan geng2 ak yg lain smpat ziarah arwah salleh. Paling xbole tahan Bob sbb dia roomate ngan Naim. Mmg ak tau dia sedih sgt......Yg xbole ak lupe, kitorg semua nangis masa angkat jenazah salleh. Rs sedih sgt ms tu..

Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan, semua skali slmt abiskan pgajian kt uitm ni. Buat naim ngn salleh, kitorg tetap akn ingat ko smp bebila...al-fatihah

Ops..Umah bunglow kt seksyen 2 tu smp skang ad lg [agaknye]. Tiap kali ak lalu kt area situ mst ak rs sedih sgt. Lg satu,ms hari last kitorg kt umah tu, si Wak da trtinggal hp dia kt bilik atas. So pada sesape yg berani, boleh la amik hp tu tp itupun kalo korang berani la...nokia 3310.





comment? 

don't stay late in office

email nih diforwardkan oleh one of my opismet...either true or not wallaualammm...

interesting la jugak...jom baca

Neha opened his mail box and saw a new mail from new person

Hi Neha, I see you every night sitting in the office till very late.

Don’t you have friends? Don’t you feel like talking to your roommate?
You should not sit very late in the office. this is a genuine advice from me.

Thanks,
Rahul Mehra
-----------------------------------------------------------------------------------------------
After reading the mail, Neha was very angry on the sender. She simply deleted the mail and said to herself “who is he to give me any advice?”. She again got back to her work.

After that night, every night Rahul would keep sending her mails and Neha would simply delete them without even reading the content of the mail. But one fine night the subject line attracted her and she had to open the mail.

The subject line of the mail was “Hi Gorgeous”.

Hi Gorgeous,

Yes today you are looking very gorgeous in this red saree. I know you don’t read my mails as you don’t like the advices I give you.

So today I wont give you any advice, I will just say that I am love with you. You know you are very beautiful and if you take care of
yourself many men will fall in love with you.

I am sure someday you will also fall in love with me. And then we will go out for a date.

Oh before I end the mail I must tell you that the best thing about is that smile. Or is it those intense which needs some sleep at the moment.

Take care dear.
Love you.
Rahul Mehra.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
After reading the mail she was shocked. A person she had never met, never seen, never spoke to was saying that he was in love with her. She started thinking was this always in his mind. How did he get her id? Where had he seen her? Many questions like this came in her mind. Finally she thought of giving a warning and replied to his mail.


Hi Rahul,

I don’t want to spoil your career but if you don’t stop sending me mails I will raise an ASHI against you.

Thanks and Regards,
Neha Jain
-----------------------------------------------------------------------------------------------

After this mail, the mails from Rahul stopped coming in Neha’s inbox. She thought that finally Rahul has got scared and wont be mailing her again

After several nights, Neha was resting on her chair and her eyes closed. When she opened her eyes she saw Rahul’s mail in her mailbox.


Hi Gorgeous,

With your closed eyes you were dreaming about me, right? Oh sorry for not sending any mails in the last few days.

I was a little busy. I am sure you would have missed me a lot.

One more thing before I forget I want to say that I am not scared of ASHI.

An ASHI cant be a reason to stop loving you.

Love you.
Rahul Mehra
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Neha was twisting her hair and putting them behind her ears. At that moment itself another mail came from Rahul,

Hi Gorgeous,

Now stop playing with your hair and leave the office. it is very late.

Love.
Rahul Mehra
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Neha was shocked as to how did this person know what she was doing on her desk. She got up to check whether anyone was there in her floor but could
find only empty cubicles. She thought maybe he made a wild guess and decided to leave the office. before leaving she saw another mail from Rahul.

Hi Neha,

Searching for me??? You have started falling in love with me. J

Love you.

Rahul Mehra
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Neha was shocked and scared to hell. She simply switched off her machine and ran outside the office. in the next few days she would not open any mails sent by Rahul. One night a mail with subject line “Don’t be scared of me” came to her mailbox. First she thought to ignore the mail then she thought lets see what has Rahul written this time.

Hi Neha,

Don’t be scared of me. I can say that you are scared of me because of the way you ran out from the office the last time you read my mail.

I know few minutes back you had gone to have coffee. You are thinking how I know this because I can feel you around me.

Only once you also start feeling me you will know that I am near to you.

Very near. Just sitting next to you.

I will wait for the night when you start having the same feelings for me.

Will always love you.

Rahul Mehra
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Now Neha started thinking was Rahul really in love with her? What he was saying was it true? But how could he know so much about her? How could he

say what she was doing and what not? Neha thought lets give a try and see whether Rahul is always in love with her or not. From that night she also

started replying to his mail.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Hi Neha,

Do you feel bad if I call you gorgeous?

Love you.

Rahul Mehra
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Neha’s reply:

Yes Rahul. I don’t like this word

You can address me as Neha, isn’t it short and simple. and I love my name

a lot.

Thanks and Regards,

Neha Jain
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Rahul’s reply:

Point noted Neha. But when I am happy, excited I would call you with some

special name at that time.

Tomorrow you have your certification so all the best for that.

Love you.

Rahul Mehra
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Neha was again shocked as to how does he know about her certification. She

had never told him. She replied Rahul,

Who is the person who is giving you details about me? I had not told you

about my certification how do you know it?

Thanks and regards,

Neha Jain
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Rahul replied back to her

I know it because I in front of you. Cant you see me? Cant you feel me

close to you?

I also know that after 3 days you have your appraisal. Now this you have

not told anyone. Just your PM knows about it.

Do you think your PM will give me all these details?

Love you.

Rahul Mehra
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Neha not sure of the answer. She knew her PM would not have told Rahul all this but how did Rahul know so much about her was a mystery for her.

Finally she thought she will talk to her PM, Rohan.

Next day, she went to her PM’s desk.

“Hi Rohan. I wanted to ask you something”.

Rohan:- “Sure Neha. Are having any issues?”

Neha:- “No. actually I wanted to know about a person named Rahul Mehra.”

Rohan was shocked on hearing that name. PM:- “How did you come across this

name. has anyone told you about him?”

Neha:- “No one has said anything to me about him. Few days back he started

sending me e-mails. First I ignored but then he would give such details

which I did just few minutes back. He even knows my appraisal date.”

Rohan:- “Are you sure you got mails from Rahul Mehra only?”

Neha:- “Yes very much. But why do you looked shock?”

Rohan:- “Because Rahul Mehra died 2 years back. He use to sit at the same

place where you are sitting. How can a dead person send mails to you.”

Neha was shocked. She didn’t know how to react to this.

Rohan:- “If you don’t believe me then you can try finding his name in the

telephone directory. Maybe someone told you about him and because of work

stress you started imagining that he is sending you mails.”

Neha:- “I am not imagining anything. He has really send me a mail. I can

show you in my mailbox.”

Rohan:- “Okay Neha I believe you but still I think you should take a break

and go home.”
-----------------------------------------------------------------------------------------------


Neha was still in shock with the news she got from Rohan. She just did a search on telephone directory for a name with Rahul Mehra and page
Returned no records. She again checked the mail id and employee number details. She did a search many times that day by putting various combinations but the
Search page displayed the same message “No matches found for the given search criteria”. She could not believe that someone could hack the system and
send mails to her from an non-existing id. She attached the mails sent by Rahul and sent it to Rohan as a proof that she was not dreaming.

On seeing the attached mails even Rohan was in shock. He came to Neha’s desk.

Rohan:- “I think by mistake his id has not been deleted and someone who knows about it is playing with it.”

Neha:- “But I checked the details on telephone directory there are no records available for this id.”

Rohan:- “Talk to the CCD people and see what they have to say.”

She called up the CCD people. They took control over her system and looked at the mail sent by Rahul Mehra. The mail was sent from the from the same
computer which Neha was using. The time stamp at which the mails were sent Neha had logged in. Also there was no evidence that a remote desktop connection
was made or mail was sent through web mail. Even the CCD people were clueless as to how a mail has been sent from a non-existing id and from Neha’s system
itself.

There were no viruses or torjans or any other kind of threats on Neha’s system. Her anti-virus was upto date. The whole day was gone in finding a
loophole as to how did Neha get such a mail in her mailbox. Neha was tierd from the day’s happening and so she decided to leave early from the office that
day.

The next day when Neha came back, she saw a mail from Rahul Mehra. She didn’t know whether she should delete that mail or read that mail. She was
scared to open the mail. Somehow she gained some courage and opened the mail. The context of the mail was:-
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Hi Neha,

Good to see that you left the office early tonight I know Rohan told you about my death.

I was also a workaholic like you. I would sit late in the office, even when no one was around me.

I just being at office. I had no friends, no social life. Even on weekends I would use to come to office.

I missed all the fun in my life. Even my death happened at office while I was working.

My dead body was found by the house keeping guy and the security guard at the reception.

I took a lot of work stress which my conscious mind could not bear that day. I ignored all the health problems I was having.

And finally on that night (20. 10 09,
) all these reasons became responsible for my death.

Now you know why I am not scared of ASHI.

But yes if I was alive then also I wont be scared of ASHI because I have really fallen in love with you but we cant be together until your death.

Now the choice is yours whether you will kill yourself on your own or whether I need to do the honors.

Waiting for your death. Love you always.
Rahul Mehra

Some love stories have ghost in it…

when your baby is sick

a special concern for sick baby..credit to solid & semisolid food for your baby admin team for compiling the cause & appropriate treatment to apply to our babies...

BATUK @ SELSEMA

Symptoms: hidung berair, (watery, or yellowish), bersin2, hidung tersumbat.
kadang2: batuk kering - bole mjadi lebih teruk bila baby is lying down, bole disertai demam, gatal tekak, kehilangan selera.

Appropriate treatment:

1. Humidified air (udara yg dilembapkan) :utk membantu melembapkan udara, kurangkan tersumbat dan membantu pernafasan supaya lebih lancar. guna kan bekas berisi air panas (jauh dari tangan anak kecil) di bilik anak. tujuan supaya udara di bilik menjadi lembab. udara kering menggalakkan batuk.
cara lain adalah dgn berada di bilik air (bersama baby) dan turn on hot water shower (tutup pintu bilik air) supaya bilik penuh dgn stim. if batuk tidak berkurangan dlm masa 10min, check with doctor.

2. Increased fluids (meningkatkan pengambilan cecair): kerap kan menyusu badan/susu botol, unless dilarang oleh doctor. do not force pengambilan air terhadap anak2. bagi kerap biarpun sedikit2.

3. Reduce pengambilan dairy products (tenusu/cheese/etc), juga utk anak kecil di mana produk bersusu bole meningkatkan penghasilan mukus.

4. Ubat hidung (nose drops), sekiranya di cadangkan oleh doctor). untuk membantu makan dan tidur yg lebih selesa; walaupun kadang2 tak bkesan dan kadang2 certain baby bole jadi pedih2, irritated.

5. Ubat batuk/selsema (HANYA sekiranya dipreskrip oleh doctor, kerana ubat sedemikian selalunya inappropriate for babies)

CIRIT BIRIT

Symptoms: berak cair/liquid (tak bbiji macam stools baby yg normal breastfeed)
kadang2: kerap buang air besar, increase volume, ada mucus dalam poo, ada darah dlm poo, muntah2.
Sebab: sangat pelbagai... bole jadi jangkitan di perut (viruses, kebiasaannya rotavirus, also sbb bacteria, parasites)
kadang2 sbb infection lain, teething (possible ya), sensitif pada sesuatu in a diet, or too much of fruit or juice (terutamanya pear or epal).

JUMPA DOCTOR SEGERA SEKIRANYA:
suspek anak dh makan mknan yg basi (or susu basi) baby sentiasa cirit2, poo watery for 24hrs baby muntah2 (more than usual) secara berulang2, or muntah2 for 24hrs ada darah dlm poo baby baby demam or lemah lebih segera sekiranya baby menunjukkan ada tanda dehidrasi : diapers tak basah seperti biasa (kurangnya output urine), air kencing yellow, menangis tapi air mata takde (tearless), dry skin, scanty saliva (air liur kurang), fontanel tenggelam (soft spot di ubun2 kepala).

Appropriate treatment:

1. Perubahan diet/tukar menu.(bergantung kepada sebab cirit birit)..
yg terbaik in most cases adalah utk terus menyusu badan/susu formula. kdg2 baby yg cirit birit may develop TEMPORARY lactose intolerance ..so mungkin kena tukar pada soy-based formula. banyak amik fluid. at least 2oz sejam utk ganti cecair yg hilang. offer by sipping via spoon, cup, or bottle every 2-3 min hingga mencapai 8oz di antara masa dia poo dgn next poo (nk ganti air dlm badan). JANGAN bagi air yang manis, Jus buah yg tidak dicairkan, athletic drink (macam 100plus), air glukos, or homemade campuran garam+gula. continue of solid foods, sekiranya baby dh mula makan. lebih cepat baby diberi mkn, lebih LESS SEVERE cirit biritnya. research shows that eating fat & fiber bole 'memadatkan' semula poo.. antara makanan solid yg baik: OATmeal, yogurt (yg ada 'good' bacteria utk mbantu), sedikit amount protein cth ayam juga bagus. ELAKKAN buah2 (kecuali pisang) dan sayuran utk sementara waktu. sekiranya muntah2, solid food kena stop hingga muntah2 berhenti. tapi continue offer sips of water utk make sure badan tidak kehilangan fluid. once dh stop, bole resume makan in small quantity. bila poo dh kembali normal..selalunya utk 2-3 hari pertama dh bole kembali pada normal diet baby cuma elakkan sementara dari memberi dairy product (kecuali susu bdan/formula). after 2-3days, baru back to usual. 2. ubat antidiarrheal (HANYA sekiranya dipreskrip oleh doctor, kerana ubat sedemikian selalunya inappropriate for babies)

DEMAM

Appropriate treatment:

1. Tambahkan pengambilan cecair.

2. Maintain intake meals. biar sikit2 asalkan dia mkn. and best to provide mknan bkhasiat, not instant.

3. Antifever medication, as recommended by doctor only.

4. Mandi dlm air suam2 kuku, or sponging (mandi guna sponge) method. Method ini hanya dicadangkan utk certain keadaan, i.e.:

apabila ubat demam tak bkesan i.e suhu tidak turun selepas 1 jam ubat diberi. sbg cara utk turun kan suhu baby below 6m.old utk membantu feverish baby merasa selesa. pastikan air yg diguna kan tidak sejuk/tidak panas..tapi pada suhu badan.. air sejuk hanya akan menyebabkan anak menggigil - nnt body 'confuse' and will ON suis thermostat badan. BAHAYA. badan jadi lebih panas. air panas akan naikkan lagi suhu badan, causing heatstroke.

5. pakai pakaian yg lembut dan sejuk/nipis. Pastikan baby sejuk (not in heavy clothing/blankets etc. not a safe practise!). pakaian yg nipis membantu utk panas badan keluar dan pastikan suhu is at room temperature. ELAKKAN baby di letakkan di tempat yg betul2 berhadapan aircond/kipas. ini tak mbantu ya.
Apa yg harus DIELAKKAN:

Jangan paksa utk rehat/tidur. anak yg betul2 demam i.e demam kuat, pasti akan berehat sendiri tanpa perlu dipaksa2. sekiranya dia nk ber-aktiviti / bergerak..biarkan. tapi ELAKKAN aktiviti yg lasak atau keterlaluan.. moderate is OK. kerana tak mau bila terlalu aktif nnt suhu badan akan meningkat. Jangan over-dress or bundle baby. Jangan selimut/bungkus baby dgn tuala basah or wet sheet, kerana ini menghalang haba dari keluar melalui kulit nya. Jangan kurangkan makannya.. demam menyebabkan keperluan kalori bertambah. anak yg demam perlukan lebih makanan, bukan sebaliknya. Jangan bagi sebarang ubat tanpa kebenaran doctor. contoh; bg anak ubat panadol..

SEMBELIT

*satu simptom yg sgt jarang pada baby yg breastfeed walaupun baby jarang poo, or macam susah nk push) sbb movements poo baby tak pernah keras*. sembelit bole berlaku pada formula-feed baby.

Symptom: infrequent poo + poo yg keras (selalunya kecil2) + susah nk keluar. infrequent SAHAJA is not a sign baby sedang sembelit ya.
Sebab: saluran perkumuhan yg lembab, sakit, tak cukup fiber dlm diet, kurang air, kurang pergerakan/activity.

Appropriate treatment:

1. Walaupun formula-feed baby kerap sembelit, sebarang simptom haruslah di repot atau dirujuk kepada doctor utk mengesan sekiranya ada apa2 abnormality yg mungkin jadi penyebab sembelit.

2. Perubahan menu: (after consult ngan doctor and given green light)
provide 1oz or 2oz of prune jus, or apple jus (by botol, sudu, or cawan) naikkan pengambilan buah (ELAKKAN PISANG) dan buah2 utk anak yg lebih besar, kurangkan pengambilan dairy products. 3. pastikan baby ada byk peluang utk dia ber-exercise. kurang pergerakan bole menyumbang pada sembelit esp bila baby dh start solid.

TEETHING PAIN ..sakit nk tumbuh gigi

Symptoms:
1. Drooling .. meleleh air liur (ni yg most new mommies assumed anak nya lapar!) sbnrnya, starting anywhere daripada umur 10minggu hingga 3-4m.old, air liur baby dh makin banyak. Teething plak akan stimulate drooling. depend on babies sometimes ada yg lebih drooling dari yg lain.

2. Dagu or face rashes. ini lebih obvious pada baby yg byk drooling (drooler).. disebabkan irritation dari constant contact ngan saliva. cara nk prevent cuma pastikan lap bila baby drool (daytime esp) and sapu skin cream yg sesuai utk baby.

3. Sedikit batuk. air liur yg banyak bole sebabkan baby sedikit batuk (kdg2 mcm tsedak). tak perlu risau apa2 as long as dia tak selsema, demam etc. kdg2 baby 'sengaja' buat2 batuk maybe sbb dia baru kenal2 utk buat bunyi atau mengambil perhatian.

4. Menggigit.. baby yg sedang dlm teething pain akan menggigit apa sahaja utk melegakan sakit/resahnya.

5. Tak mahu makan/ refuse to eat/feed (menyusu).. sesetengah baby akan buat perangai menolak susu wlaupun sbnrnya dia craving utk menghisap (susu badan atau botol) kerana hisapan menjadikan sakit dlm mulutnya bertambah. Ibu2 esp new mommies kena aware tentang hal ini..so jgn tburu2 risau..pastikan dia dpt comfort yg dia perlukan.  if baby dh start makan, by the time gigi nk keluar so dia tanak mkn..jgn takut/risau. since keperluan utama masih dari susu, not from the plate.

Appropriate treatment:

1. Comfort - peluk, cium ..cuddles sekerap yg baby inginkan. ini membantu perasaan resah dan gelisahnya.

2. Beri baby sesuatu yg sejuk (dan selamat!) utk digigit, cth: buah betik/pisang yg di sejukkan, atau frozen teething ring.

3. Something yg bole mgosok (rubbing). Baby akan appreciate jari ibunya (yg bersih) utk gigit/gosok di gusi nya yg sedang sakit. the counterpressure dari gigitan ini sgt melegakan. 

4. Something cold utk diminum. Offer baby air yg sejuk. if dia tak bole nk hisap, offer by cawan. (pastikan takde ice cube).

5. Something cold utk dimakan. Offer makanan/menu yg sudah sejuk (chilled). If dh introduced, bole bagi applesauce, pureed fruits yg dh disejukkan dlm peti ais dan tidak perlu suam/panaskan terlebih dahulu. ia pastilah lebih menarik dan menyelerakan utk si kecik yg sedang resah.

**sumber info dikorek sana dan sini, dari buku "WHAT TO EXPECT, THE FIRST YEAR", BY HEIDI MURKOFF.

Jika anak anda muntah,
*tunggu 15 untuk 30 minit sebelum memberi beberapa camca air.
*Sebaik sahaja keadaan anak anda bertambah elok, anda boleh memberikannya  cecair jernih seperti air kelapa atau bubur nasi berair.
*adalah lebih baik berunding pakar pediatrik anda jika anak anda tidak mampu memakan apa-apa makanan atau suhu badan yang tinggi .

cadangan makanan:

Jika anak anda bergantung kepada makan pepejal, anda boleh menawarkan makanan lembut yang dengan mudah dihadamkan, seperti bubur nasi putih biasa, sup dal, kentang rebus, sup ayam, roti bakar kering dan dadih dengan nasi lembik betul-betul dimasak. Anda MESTI mengelakkan dari  memberi dia buah-buahan yang akan melancarkan sistem penghadaman kecuali epal-epal dan pisang masak yang mempunyai potasium dan membantu badan pulih dari cirit-birit. Anda juga boleh mencuba epal panggang lebih mudah untuk badan menghadam. Ia mungkin idea yang baik buat anak anda dan hidangan-hidangan kerap ketika dia tidak mungkin berasa sehingga makan banyak pada satu masa. Usaha untuk tidak memaksa atau memaksanya makan - hanya beri dia satu pilihan makanan dan pantau keadaannya secara berterusan.
Jika anda jauh dari rumah, anak anda di taska atau bersama pengasuh sebaiiknya anda boleh membekalkan memberinya dadih atau lassi, bahawa lebih mudah menghadam.

Elakkan:

1. Gula sering membuat cirit-birit lebih buruk jadi mengelak jus-jus buah-buahan dan minuman lain.
2. Mengelak memberi anak anda apa-apa sahaja sukar untuk hadam seperti salad mentah dan gula-gula.
3. Anda mungkin juga hendak mengelak makanan berminyak dan pedas, serta hidangan-hidangan sejuk atau sangat panas seperti ais krim.


Special thanks to Bopan Dot who has the initiative to korek2 on the knowledgeable & super informative info. Thanks for sharing, & am sharing this to all mommies out there...

Tuesday, 14 February 2012

apple pancake

dinner my darl iman mlm neh...

as easy as 123 :)

bahan2:-
sebiji apple
5 sudu tepung attar
2 scoop fm
sebijik telur
satu sudu teh olive butter

cecarenye puan2...

apple di sagat
gaul tepung atta with fm yg dah dibancuh
mix dgn sebijik telur..


 mummy guna sebijik telur sbb nk test telur putih kat iman...pernah try sekali..ok jerrr..ni nk try lagi skali..

mix wit apple yg dah disagat

masak dlm pan..terbalik kan bila bahagian bawah dah garing

ready to be served..msds bsgi kst imsn, potong small2...
iman makan 3/4 dari pancake tuh....sedap la kott...hehehehhe.....

valentine's day ??

untuk pembacaan orang yang beragama islam sahaja...non muslim no offence yer...

today 14 february 2012...hari kekasih kata orang...arineh ader ceramah agama kat opis pasal sambutan hari kekasih nih...jom baca apa intipati ceramah tadi...

Muslimin & Muslimat yang saya Hormati sekalian,

Sukacita dimaklumkan bahawa Kuliah Zohor Bulanan akan diadakan seperti yang berikut:     

Tajuk                   : ” PENGERTIAN DENGAN HARI KEKASIH ”
Hari/Tarikh         : SELASA (14 Februari bersamaan 22 Rabiulawal 1433H)        
Masa                   : 12.55 tgh – 1.55 Ptg
Tempat               : Dewan Serbaguna, Tingkat 7,  Bangunan CGC
Ustaz jemputan : Yg Bhg Ustaz Hj Omar  (Pendakwah Bebas – JAIS)

Perbuatan untuk meraikan hari kekasih amat bercanggah dgn syarak kerana ia mempunyai unsur kepercayaan agama kristian & menjurus kepada keburukkan akhlak. Selain itu sambutan yg tidak berfaedah ini dirai dgn penuh adegan maksiat spt berdua -duan, berpeleseran hatta membawa kpd perbuatan seks bebas. Hari yg dianggap hari berbulan madu bagi remaja sehingga mereka sanggup meggadaikan maruah demi membuktikan cinta mereka kpd kekasih masing2. Sesungguhnya budaya meniru budaya barat yg terpesong & mencampurkan perkara aqidah mengikut kepercayaan agama lain adalah salah disisi islam. Apa akan terpampang di dada2 akhbar 9 bulan dari tarikh ini? Pembunuhan kejam akan terjadi- bayi2 yg tidak berdosa dibuang merata.

Firman Allah yg bermaksud ‘katakan lah wahai Muhammad’: hai orang kafir, aku tidak akan menyembah apa yg engkau sembah & engkau tidakmahu menyembah apa yg aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara engkau beribadat & engkau pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. Bagi engkau agama kau dan bagiku agama ku (surah al kafirun ayat 1-6)

Nabi SAW dgn tegas telah melarang kita daripada meniru budaya yahudi & nasrani dlm hadis yg bermaksud; nescaya kamu akan turut jejak langkah mereka (yahudi & nasrani) sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehingga kamu akan turuti walaupun mereka masuk ke dalam lubang biawak. Lantaran sahabat bertanya, adakah mereka itu yahudi & nasrani? Baginda menjawab: siapa lagi kalau bukan mereka’

Keputusan majlis fatwa negeri/kebangsaan

Keputusan jawatankuasa fatwa negeri selangor telah menyatakan melaui mesyuarat jawatankuasa fatwa negeri selangor kali 1/2006 pada 21 feb 2006 telah memutuskan bahawa amalan merayakan valentine’s day tidak pernah di anjurkan oleh islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur2 kristian & amalannye bercampur dgn perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang islam –HARAM

Persoalan yang timbul bagaimana jika ingin menyambut hari kekasih kpd isteri, suami, anak2, ibu ayah?

Perlu ditegaskan seorang suami berkewajipan menghargai sang isteri, begitu juga seorang isteri terhadap suami. Ia adalah sebesar2 ajaran islam.

Ingatlah amaran Allah swt
’para kekasih & teman akrab, pada hari itu kan saling menjadi musuh dia antara satu sama lain kecuali mereka yg bertaqwa’ (al Dzukhruf 43:67)

para kekasih yg berkasih dlm belenggu dosa, kasihnya hanya hiasan nafsu di dunia. Di akhirat kelak tatkala para kekasih ini berdepan dgn keputusan Allah ke atas mereka, setiap seorang akan bermusuhan dgn org yg pernah dikasihi kerana masing2 mahu menyelamatkan diri.

Jika mahu membalas cinta, balaslah dengan cara yg menyampaikan dua kekasih itu ke syurga & ia bebas luas bila2 masa. Tidak terhad & bukan cinta berbalas dosa


Mawar merah yang bakal diberikan oleh kekasih hati sudah sentiasa terbayang-bayang di mata. Terasa begitu indah hidup ini bila ada insan yang meletakkanku sebagai permaisuri di hati….

...
Begitulah indahnya perasaan orang yang sedang berkasih-sayang tiap kali
14 Februari muncul. Tanpa disedari, rupa-rupanya budaya menyambut Hari Valentine mempunyai sejarah hitam disebaliknya.

Valentine Day adalah suatu perayaan yang berdasarkan kepada pesta jamuan ‘supercalis‘ bangsa Romawi kuno di mana setelah mereka masuk Agama Nasrani (kristian), maka berubah menjadi acara keagamaan yang dikaitkan dengan kematian St. Valentine.

SAMBUT VALENTINE?? TEMPAH TIKET KE NERAKA!!!!


nauzubillahiminzalik...semoga kita umat Islam mendapat pengajaran dari intipati ceramah di atas....

Monday, 13 February 2012

cous cous with bluberi & cream cheese sauce

today mummy cuti sbb nk jaga iman...alhamdulillah iman dah beransur sihat...dah boleh minum fm & bf..tapi the ulcer still there ..maybe dah tak sakit sangat kot..

nmpk x ulcer tuh?
pagi tadi mummy prepare bekpes iman pear+kurma+yogurt. iman tak poopoo dari ari sabtu arituh..so try bg pear untuk try melawaskan system pempoopooan iman...mummy & abah makan cucur jagung for bekpes

mummy make it very thin..

cucuq jagung

alhamdulillah...dia beyak after a few hours...hehehe...
for lunch pulak since dia dah beyak, mummy masak porridge with purple sweet potato & tenggiri..habis dia mamam..lps mamam, main2 kejap & masuk buai...zzzzzzz

sementara iman zzzz...mummy pulun la buat keje umah...sedar2 dah maghrib..tgk kat bilik dgn cek im pon skali zzzzz....kejut cek im & suh cek im kejut iman skali...x elok tido maghrib2 neh...

dinner for iman, mummy 1st time nk buatkan cous cous...

rendam segenggam cous cous dlm air panas sampai kembang..about 15 mins

bluberi+cream cheese for sos-blend

tuang sos atas cous cous..done!

welll....iman mcm tak berapa nk keen into it lah..maybe sbb kering kot..okeh takpe nnt mummy try wat yg ader kuah pulak :) neway tinggal suku lagi jer x abes....

dinner for mummy & abah inspired by shehan, one of admin in HSFFYB...recipe tu nama dia G-KEN or giler kentang...hehheee...ekceli recipe tu untuk her baby girl..tapi mummy rasa mak2 & bapak2 pon suke gak...

bahan yg digunakan- mentega untuk menumis, nugget ayam potong dadu (original recipe guna daging kisar), kentang potong dadu direbus empuk, jagung rebus,bawang merah dihiris & bawang putih dicincang, telur sebijik, sikit garam & tomato cherry 

panaskan mentega dlm kuali
tumis bebawangs sampai naek bau & masukkan naget
bile naget agak garing masukkan kentang & jagung & sikit perasa (tumix)

kacau sebati bahan2 tadi dlm 5 -10 mins & masuk telur.. kacau.

potong tomato cherry & masuk dlm recipe..siap!

dlm original recipe takde letak tomato cherry..mummy just variasikan...not bad...ehehehe...tapi cek im kata kalo pedas laagi sedap kot...erk..dah ader jagung takkan nk pedas pulak? mcm tak masuk cord jerrr....

candyliciousss

smlm we all pi jenjalan kat ou..tujuan utama adalah nak pi daiso..nak carik bekas letak makanan iman..mcm beg tu larr..mmg la banyak jer paper bag atau recycle bag yg mcm tesco or giant or jusco jual tu..tapi x berape nk cun arr..tu yg bertekad jugak nk pi carik bekas makanan iman :) hasilnye...

bekas makanan, corner guard & stick on notes..3 bende jerr
kali neh terantuk pon takdek hal lah..tgk kapet mummy dh simpan sbb iman slalu flu..kat umah xleh ader kapet..jadik pekasam lar kapet shaggy mummy

lepas membeli & blah dari daiso, kitorg jenjalan la..pastu terserempak dgn satu kedai coklat nih..giler kentang ah...banyak giler coklat sampai berpinau bijik mate..cantik & colourful kedai tu..besau lagi..sesape yg giler coklat mmg wajib pergi lahhh...ambik kesempatan snap a few pic..tapi kat dlm kedai tu cakap no photography ..tapi ramai jer org yg ambik gambo..

iman pon gumbira sbb kedai ni kalerful
posing bawah candy tree
mummy suke this corner..sgt cute

cukup lah 3 pic...nak tgk byk2..pegi OU..syiok...(promote neh..)

Sunday, 12 February 2012

aku tak sengaja...agagagaga

wokeh...i juz read my sista punyer latest entry....picah perut ai gelak...berguling2...kalo nak bace, sila click SINI

ai x sengaja larr nk membaling reket badminton tuh kat hidung dia...mana nak tau boleh terlepas dari tgn ai pulak..adeh...kesian..kahkahkahkahkahhhhhhhhhhh......tapi pastu ai pi dekat dia cek idung dia ader kua taik idung darah ke tak...agagagaggagagaaaa....sori arr sis...errr jom men badminton nak tak? ahakksss...

hmmm...tu lah ..mak kitorang beranakkan kitorang berdua jer...pastu beza setaun pulak...muke pon dah nk dekat same....sampaikan dulu masa kat skola ader yang kompius tgk kitorang neh....bukan tu sajer...dua2 pon kengkawan panggil putri....biler ader kengkawan tipon umah dorang mesti cakap...'elo, boleh cakap dgn putri?' & automatically kitorang or mak abah kitorang kene tanye balik 'errr..putri mana?' kuikuikuiii.....
sampai la bile kitorang dah pindah manjung perak & dia dah jadik cekgu kat sekolah kat area teluk intan & ai pon dah keje kat key ell nih..bile org tipon rumah, ai still cakap nk cakap dgn putri mana? (padahal kawan ai mana la tau no tipon umah mak abah ai tuh...kehkehkehh)

godek2 cari gambo lame xder...ni yg ado gambo taun lepas maser raye...masa kecik2 muke sama..biler dh besau macam laen pulak....

apsal ko tak mekap dik???
wokey...nk hapdet cite laen pulak...tadi pi daiso...ai beli ape? later lah ai hapdet...tata for now..

peary pasta

today's lunch for iman mummy wat peary pasta...since now iman kene pantang mkn gatal2..so mummy nak guna fruits or vege aje..ikan, hold dulu lah wat masa nih...

inspired by liyana al hafis, mummy pon dapat lah idea untuk buat pasta with pear sauce.

senang jer nak membuatnye...guna sebijik pear & puree kan...pastu seketul puri kurma & unsalted butter

cairkan unsalted butter & masukkan puree pear & seketul puree kurma..kacau2..siap!
tuang atas star shape pasta...yummyyyy
iman dah mamam & licin..tapi masalah la sbb dia susah nk minum susu & air masak...kene pakai sudu & paksa2..cian iman.

untuk cek im, mummy nk buat bekfes half boiled egg...tapi x jadik la sbb termasak lama

kuning jer lembik sket..
last2 mummy la makan..buh kicap & pepper...licin...
pastu cek im ajar cemane nk wat half boiled egg yg sebenarnye...
mumula buh air dlm priuk & letak atas api sampai menggelegak kua buih besar2 tu...then tutup api. letak telur dlm tu, tup dgn penutup priuk & bia selama 10 menet...

hasilnye...

ni baru la half boiled egg...kata cek im :)

makan dgn madu beli kat kundasang


after this nk siap2 nak lunch kat umah MIL..pastu otw balik nk singgah OU nk usha barang2 kat daiso :)