Friday, 8 February 2013

kau pergi jua.....

engkau tiba bagaikan pelangi
tak bercahya namun kau berseri
tapi cukup menghiburkan hati ini.....

i've been following baby adam since April 2012 & it ended yesterday...adam telah kembali kepada penciptanya yg lebih menyayanginya pada pukul 1.14ptg 7/2/2013...x sampai setahun pun usia dia

ai was speechless bila baca status tu dari FB...
sebelum ni dia sihat..
kulit gebu & semakin aktif
tapi tiba last 2 days mama dia update & informed adam semakin kritikal sbb jangkitan kuman di paru2
yesterday, mama adam update status & said paras oksigen cuma 33% & doktor kata harapannye tipis
and finally....dia pergi jua...

adam dikebumikan di kampung halaman ibunya di sarikei pada 8/2/13 selepas solat jumaat.

alhamdulillah semasa adam masih hidup, ai sempat la organize kutipan derma kat department ai untuk mengurangkan beban baby adam..walaupun tak banyak, syukur alhamdulillah
terima kasih pada kwn2 yg menderma...

pic ni ai save since dari april sampai la yesterday....


Tuesday, 8 January 2013

Pregnant and Fibroid

woha! am 8 weeks pregnant & with fibroid...
sangat ngeri kan? tapi doc cakap dont worry , juz beranak macam biase jer...

baru jer plan nk branak kat private..tapi kompem la private tak terima kan....huwaaa...taknak dah beranak kat spital kajaan..stress terlebih....

masa beranakkan Mohamad Iman Zareef aritu, ai deliver kat Hospital Sungai Buloh. Luckily masa tu agaknye x ramai org labour room ade la yg vacant...tapi x dpt la nk pilih ward..dapat la ward kelas 3...bengang sebab masa melawat yg limited..masa sakit contraction tu sensorag..masa water broke pon sensorang...huiiii sungguh x suka sekali...tu pasal la plan anak ke second ni nk branak kat PUSRAWI Kota Damansara..tapi disebabkan ade bendasing yg sebuk nak menumpang, tepaksa la check & survey semula private mana yg nk accept.

My fren cakap, makan buah berangan utuk kecutkan fibroid tu...tu bidan yg urut dia yg cakap sebab dia since anak kedua sampai anak ke empat ni pregnant with fibroid. Bidan tu cakap lagi, jgn makan marine collagen or soy collagen sbb benda tu yg make the fibroid grows.

Ai managed to gugel sikit2 la makanan yg perlu di avoid oleh fibroider (suka suki jer letak nama)

4 Foods Women with Fibroids Should Avoid

By On October 18, 2011 · 6 Comments
Stop feeding your fibroids!

The days following my myomectomy in 2009 where doctors removed 8 fibroids the size of a 4 month old fetus from my uterus, I put a sign on my refrigerator that said:  STOP FEEDING YOUR FIBROIDS!  It was my daily reminder to stop feeding my body food that was making me sick.
Training myself to stop eating bad foods is something I struggle with even today.  The difference is that now I know how good quality food makes me feel vs food that has zero nutritional quality.  Even when I think I am cheating, my body lets me know I am not fooling anyone but the little voice in my head that told me it was okay to eat those things.  My body feels the effects the next morning when I am quietly cussing at the sun for rising too soon.

I wanted to share with you some of items I have crossed off my list of foods women with fibroids should avoid for improved health and well-being.

I am not a vegan or vegetarian; I just enjoy a diet full of raw fruits, vegetables, and grains.  I actually think meat is acceptable in EXTREMELY LIMITED QUANTITIES — meaning meat does not need to be present in every meal of your life.  Where your meat comes from makes a huge difference.  The meat most of us buy in conventional grocery stores or in fast food restaurants is filled with a number of natural and synthetic growth hormones.  These hormones produce heavier flesh, making a bigger profit for food production corporations.  However when we eat the meat, we also ingest those same growth hormones, which can cause extreme weight gain, hormone imbalance, problems with the reproductive system, cancers, and other diseases.  The growth hormones can also cause fibroids to quickly grow larger.  So unless you are raising cows and chickens in your backyard and you are able to give them organic feed, you can never really be sure that the meat is produced without hormones.

If you read some websites, some health professionals will tell you that lack of dairy in the black woman’s diet is part of what causes fibroids.  Many people of color are lactose intolerant and tend to stay away from dairy products.  As a result many of us have a vitamin D deficiency — which some believe has a direct link to the growth of fibroids.  However, gorging your body with cow’s milk is not the answer to the fibroid problem.  To put it plainly, dairy products have no nutritional use for the human body.  A woman’s body produces milk for her babies so that their organs will grow and function at their optimum level, the immune system will get stronger, the bones, nervous system, and connective tissue will develop at a normal rate.  These vital functions need the nutritional support of mother’s milk in the first 5 years of life.  This time period represents the greatest amount of growth the human body will experience during a normal life span.
Cow’s milk is produced for similar reasons as human milk is produced — to support the nutritional needs of their young.  However, there is a major difference between a calf and a human baby:  the calf weighs about 70 to 100 pounds at birth compared to human babies weighing in at 8 to 10 pounds.  The calf drinks it’s mother’s milk so that it can grow to about 500 pounds in its first few months of life!  Unless you want a 70 pound toddler running around (and that may not be so far off if we keep feeding our children the way we do…), it clearly is not necessary to give a human child cow’s milk.  I DO, however, believe there is a connection between vitamin D and fibroids — we just don’t need milk to get it.  I will expound upon this topic further in this blog series.

Tofu, or soy products, are a popular meat replacement in many vegetarian items at the grocery store and restaurants.  When I first began eating more vegan options, I turned towards tofu to recreate the meaty texture and that “full” feeling I was seeking in my meals.  Since I have been experimenting with other foods, I now avoid tofu as much as possible.  Why?  Soy contains loads of estrogen — a hormone that feeds uterine fibroids.  Since learning that piece of information, I have replaced tofu with fresh mushrooms.  I no longer buy soy milk and instead choose to make my own almond milk — a very easy, tasty, and protein filled drink that is much healthier for you.

Before my surgery, I had horrible menstrual cycles where every Thursday I could count on bleeding through my clothes.  I would rush to get home by 6pm because that was usually around the time when it would happen.  That way I could at least bleed in privacy of my own home.  The heavy bleeding zapped all my energy, making me disinterested in cooking my own food or many other things I normally enjoyed.  During these low energy days and weeks, I would reach for a cheeseburger as my body was looking for beef to rebuild my iron supply.  It seemed to work for the first few months, but then I noticed that my bleeding got worse when eating the processed burger meat.  While I have no proof of my findings outside of my own logical guesses, I think it was the preservatives and hormones (and who knows what else is in there…) in the meat that made my bleeding worse.  So now I strongly believe it is best to avoid any fast food in any form as most places utilize very poor quality meat overloaded with hormones that have no business being in food in the first place.
Halona Black, M.Ed., is a Writer, Personal Chef, and Health Coach.  She offers food and health workshops for those who want to learn how to eat and live a happier life.  If you would like to book her for your event, email

Monday, 31 December 2012

bye 2012

pejam celik pejam celik..dah nak masuk 2013...

sepanjang 2012 ni sabah , sarawak, johor, perlis, thailand dah redah...
kelantan , tengganu jer tak cover....
bila nk cover ek?
taun depan?

azam 2013? nak tambah anak kot...agagaga..insyaAllah...


babai 2012
welkam 2013

lagi sikit nk sampai ke penghujung 2012..cewah..simbolik pulak..

Monday, 24 December 2012

Big Bad Wolf

Finally sampai jugak hajat nak gi sana...on the very last day pulak tu....agak terkilan jugak la sebab kebanyakkan buku yang besh2 dah sold out...nak pegi awal tak boleh sbb every week hubby outstation...uhukksss...takpe next year kompem pegi awal2...if lepas subuh kene kuar pon i rela you...

bayangkan 5million books...perghhh..berpinau mata tengok! hajat hati nak cari novel Danielle Steel sebijik dua tapi malangnye nan hado..mesti dah sold out..novel by Sidney Sheldon & Nicholas Spark pon takde...sedey...sedey...

iman pon macam excited jer kat situ..sgala jenis buku dipegangnye...tapi tgk gambo jer lar...

jalan punye jalan punye jalan..ternampak la ade couple tu pegang buku step by step cook book...macam best pusing2 lah mencari...alhamdulillah..nasib baik jumpe..tinggal satu jer pulak tu...terus amik...RM20 jer...and also last minit before nak bayo ai sambar satu buku motivasi 'Beautiful You. Price? RM10 hengget jew...

so dapat lah 2 books for mummy & 2 board books for iman..dia dok pegang buku lion king tapi ai x beli pon sbb at this age maybe buku lion king tu x suitable kot..tgu bila iman dah pandai mengeja yer cayang....

baca ke tengok gambo? cam tebalik jer iman oiii...

a few books yg ai beli..novel danielle steel tu x jadi amik sbb rasa2 mcm dah ade kot kat umah

kat sana ade lagi buku best la mummy...
lepas bayar we went straight to the curve,,dah janji dgn iman nk bawak dia naik elephant...dari hari jumaat lagi dia dah tunjuk2 gamba dia naik elephant dulu..

pilih elephant yg sama mcm dulu..lain tanak
elephant yg dulu

will be waiting for next Big Bad Wolf

Friday, 21 December 2012


what a nonsense! kiamat rahsia Allah & cuma Allah sahaja yang tau bila akan berlakunya kiamat...

petikan dari emel yg dikirim oleh biro dakwah my opis...

Usah terpengaruh kiamat Jumaat ini

Umat Islam tak boleh percaya ramalan, perlu ganda amalan

Kuala Lumpur: Umat Islam diingatkan supaya tidak terpengaruh atau mempercayai ramalan bahawa kiamat akan berlaku pada hari Jumaat ini bersamaan 21hb Disember 2012.

Yang Berbahgia Datuk Sahibul Samahan Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad berkata, sebagai umat Islam mereka perlu yakin kiamat pasti berlaku pada Jumaat, namun bila tarikhnya itu adalah rahsia Allah.
Katanya, hanya Allah SWT saja yang mengetahui bila tibanya hari itu seperti dijanjikan-Nya.

Namun, beliau berkata, adalah menjadi tanggungjawab umat Islam untuk mempersiapkan diri menghadapi kiamat ataupun hari pembalasan, tetapi tidak perlu meramalkan bila ia akan berlaku.

Tanda kiamat sudah dinyatakan buat persiapan

Tanda-tanda kiamat yang besar dan kecil sudah dinyatakan sebagai persiapan untuk manusia menghadapinya. Kiamat ada dua iaitu kiamat kecil dan kiamat besar, kiamat kecil yakni kematian. Setiap manusia akan menghadapinya.

“Mengapa kita sibuk meramal tarikh kiamat, sepatutnya kita perlu sibuk untuk mempersiapkan diri bagi menghadapi kiamat kerana ia bakal terjadi.

“Ia adalah perkara ghaib yang mana hanya Allah SWT saja mengetahuinya. Bahkan Nabi Muhammad SAW bersabda, kalau dengar langit hendak runtuh (kiamat) tetapi di tangan masih ada benih (tanaman), maka tanamlah benih itu,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau mengulas polemik mengenai hari kiamat, yang mengikut Kalendar Mesoamerican Mayan pusingan bumi selama 5,125 tahun akan tamat pada 21 Disember ini.

Ekoran ramalan itu, segelintir masyarakat di negara ini termasuk umat Islam dikatakan membuat persiapan bagi menghadapi hari terakhir itu termasuk membeli dan menyimpan keperluan makanan.

Datuk Mohamad Shukri berkata, jika umat Islam mempercayai ramalan kiamat, bermakna mereka mencampuri urusan Allah SWT.

“Usahlah kita meramalkan bila kiamat akan berlaku sebaliknya menggandakan lagi amal ibadat bagi menghadapi kiamat,” katanya.


Monday, 17 December 2012

johore premium outlets- cuci mate sajerrr

last wik jenjalan ke johor wit my familiesss..attending my fren wedding..sambil2 tu cuci mata ke JPO...cuci mata jer la..nk shopping belum gaji..usha2 barang dulu...ngehehehe

the bride & groom
cube cari perbezaannyer...ahaks
nak masuk coach factory...beraturrrrr
iman's steamy ayes
kat foodcourt jpo yg agak mahal jugak laaarrrr

my sis cakap, dia nk datang lagi..and my bro in law cakap...nk kene standby duit seguni...muahahahaha..