Tuesday, 2 October 2012

cek im's health concious food

health concious? since when? kehkehkeh..

al kisah!
my beloved hubby telah menyuarakan keinginan untuk tidak mahu memakan makanan yang bergoreng i.e. deep fry or yg guna minyak yg banyak...kalau nak guna jugak minyak, macam nak tumis bawang ke..kene guna seminima yg boleh..alasannye..dia rasa kolestrol dia dah banyak..tapi dia bukan pi check pon..main rasa2 jer..bole gitu?

since dia dah cakap mcm tu...hmm..baeklah tuanku..patik menurut titah perintah tuanku...tapi masalahnye, naget pon xleh goreng..kene bako >.<

last sunday, ai mulakan dgn ikan bako lah...ikan cencaru bako cicah air asam, pastu tumis asparagus, cendawan shitake & green capsicum...tumis pon gune olive oil gitu..

pagi tadi ai buatkan bekfes karipap bako...kahkahkah..lawaknye dengo..ok lah, karipap frozen yg ai slalu beli kat ai punye opismet tu ai x goreng, ai bako dlm oven 130C selama 20mins..bile tanye sedap ke? dia cakap ok..tp ade rasa tepung sket..hah..mmg lah..dah kulit luar tu buat daripada tepung...

for drinks, today buatkan mango lassi...mangga sebijik blend dgn fresh milk & yogurt asli..lahzat..iman pon suke :)



karipap bako..kuikuikui
mango lassi

No comments:

Post a Comment

yg rajin mengomen